Susţin colecţia Strada Ficţiunii! Oare de ce? Nu sunt deloc confuză. Diferenţa este că eu cred în ceva. Cred în această colecţie, cred că autorii români chiar dacă uneori nu-i susţine nimeni, ei pot scrie opere mai frumoase decât biografiile multora din alte ţări. Iubesc România, îmi iubesc ţara, şi susţin cu tărie colecţia Strada Ficţiunii.
De ce o susţin? Am ajuns să trăim într-o lume în care cititul cărţilor, aprecierea unui om care scrie despre experienţa lui de viaţă sau despre faptul că el crede în ceva anume, ne-a făcut să uităm de unde am pornit. Dacă stau mai bine să mă gândesc, am fost crescută şi educată în clasele primare de un abecedar şi o învăţătoare. Am terminat şcoala, dar mi-aş dori tare mult să mă mai duc, măcar o dată, dar să fiu în clasa întâi la vârsta asta. Cărţile, în schimb, m-au învăţat ceea ce profesoara şi învăţătoarea nu au reuşit niciodată. Cărţile m-au maturizat, cărţile m-au ajutat să vorbesc fluent şi bine româneşte, dar în primul rând mi-au devenit prietene. Strada Ficţiunii este o stradă, care o construieşti în timp ce ţi-o imaginezi. Totul ţine de imaginaţie şi vreau să mulţumesc autorilor români, pentru că au cărţi pentru fiecare gusturi. Mă bucur pentru noua colecţie şi sper să veniţi şi voi cu mine pe Strada Ficţiunii, strada tuturor posibilităţilor, pentru că această stradă nu poate fi altfel, decât aşa cum ţi-o imaginezi tu.
Dacă sunt printre voi care încă nu ştiu ce este Strada Ficţiunii, eu sunt aici să explic. Strada Ficţiunii este o colecţie de literatură universală. Strada Ficţiunii are patru secţiuni: Crime, Clasic, Bestseller, şi Contemporan. O stradă, care la fiecare cotitură îţi oferă esenţa, îţi oferă povestea inimii, îţi oferă oglinzi magice şi porţiţe de scăpare atunci când dai de o problemă, îţi oferă stăpânire, viaţă fără de moarte şi stiluri unice pe care le vei putea citi intrând pe fiecare curbă de pe această stradă. Strada Ficţiunii este intens circulată de oameni noi, de oameni îndrăgostiţi, de oameni nonconformişti, care trăiesc pe această stradă de la infiinţarea ei.
Secţiunea Clasic de pe Strada Ficţiunii oferă – cărţi uitate sau neglijate, îmi place această secţiune de pe Stradă pentru că mă lovesc de ea, trecând în mers, aproape în fiecare zi. Nu e un vis! Sunt chiar eu, dorindu-şi să citească, dorindu-şi să iubească, să iubească cărţile care au fost date uitării, de marii autori ai secolului XX, ale căror texte îmi alină sufletul rece. Printre astfel de autori se numără Roberto Arlt, care s-a putut zice că a fost unul dintre părinţii literaturii din secolul XX.
Secţiunea Contemporan- vine de pe aceeaşi stradă, dar are ceva mai deosebit, în acest colţ de stradă stau doar cărţile care aduc cititorilor ca mine debutanţi valoroşi, scriitori care şi-au lansat cartea simultan şi în România şi pe scena înternaţională. Dacă vreţi să vă răsfăţaţi cu poveşti miraculoase, plimbaţi-vă cu încredere în această secţiune şi răsfaţăţi-vă simţurile cu literatură de seamă.
Secţiunea Bestseller- Această secţiune a străzii, cuprinde toate romanele aflate în cele mai fierbinţi topuri, sunt traduse în zeci de ţări şi iubite de cititori. Adesea, mergând pe stradă, am văzut cum cei din jurul meu se îngrămădesc la curba acestei secţiuni, dar am judecat şi am înţeles că ei doresc pasiune, umor, şi bineînţeles suspans. Editura ALLFA şi-a propus să îi conecteze pe cititorii români la această reţea internaţională de pe stradă, în timp real. E secţiunea pe care eu o apreciez din tot sufletul.
Secţiunea Crime- Singura secţiune a străzii, în care eu am întrat aproape în fiecare zi pentru a face cunoştinţă cu detectivi fără voie sau profesionişti, îmi plac intrigile alambicate, îmi place să fiu ţinută cu sufletul la gură atunci când citesc, iubitorii acestei secţiuni de pe stradă, pot viziona cu drag romane clasice şi contemporane scrise atât de autori debutanţi cât şi de cei consacraţi, precum Maj Sjowall şi Per Wahloo- ” Regele şi regina romanului poliţist”, un roman pe care eu îl ştiu nu doar din auzite.
Iubesc fiecare secţiune de pe Strada Ficţiunii, mă bucur că Editura All, a iniţiat acest proiect nou, în cadrul colecţiei de literatură ” Strada Ficţiunii: Lista lui Alex. Stefănescu”. Am spus şi repet! Respect acest proiect pentru că este singurul pe care eu îl ştiu, care şi-a propus de la bun început promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecţii.
Recomand două titluri din colecţia Strada Ficţiunii
1. Dacă am zis că sunt oameni care cred cu adevărat în ceva, aceea este dragostea. Cred în dragoste la prima vedere, cred în dragoste atunci când mă simt iubită, dar cred în dragoste mai mult decât cei trei ani pe care îi preziceau unii. Un bestseller, care pe mine m-a făcut să plâng este P.S. TE IUBESC, de Cecelia Ahern, care a debutat cu această carte la vârsta de 21 de ani cu acest roman, care a avut, de asemenea, şi o uimitoare popularitate şi un imens succes de vânzări. Am şi eu romanul! E printre singurele romane care m-au făcut să vârs mai mult decât câteva lacrimi, dar a meritat. Am simţit cum e să iubeşti un om, acesta să moară din cauze unei tumori pe creier, dar totuşi să vegheze asupra lui Holly, rămasă singură, ca să o inveţe să supravieţuiască şi fără el, iar Gerry pentru că a iubit-o şi o iubea, dincolo de moarte, a ajutat-o să-şi refacă viaţa. Pentru mine a fost o carte senzaţională.
2. DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ, este un roman pe care îl poate citi oricine. În carte este vorba despre un jurnalist suedez suspectat de trafic de droguri, iar cu fiecare pagină lectura devine tot mai interesantă pentru că detectivii nu găsesc nicio legătură cu el, nicio pistă că el ar fi mers în Ungaria. Este un roman scris de Maj Sjowall şi Per Wahloo.
Sper să vă alăturaţi şi voi, haideţi ca împreună să parcurgem această stradă a ficţiunii ca să fie circulată intens, să ne bucurăm de lectură, că timpul trece şi nimic nu e bătut în cuie. O viaţă avem, să punem mâna pe carte şi să începem să citim.
Articol scris pentru campania SuperBlog 2014, campania cu numărul #12.