Cum am reuşit să scap de consum energetic mare

4 Replies

superbitatile mele

Cine sunt eu? Ce vreau eu să fac? De ce vreau să scriu acest articol? Despre mine ar fi puţine de spus, dar despre problemele mele, s-ar putea povesti chiar şi până mâine dimineaţă. Sunt un om cu capul pe umeri, cel puţin colegii mei de la birou aşa mă considerau. Încercam ca de fiecare dată să fac lucrurile să meargă cât mai bine, dar când situaţiile mă depăşeau clacam.

Acum câţiva ani ne-am mutat într-un complex. Eram o firmă micuţă de care depindeau câteva companii şi noi de ei, pentru că de acolo ne veneau salariile. Ne-am gândit că dacă ne deschidem un sediu, un complex comercial mai mare, care să întreţină câteva birouri, cam 12 la număr, pentru 12 oameni ce adorau munca făcută în linişte şi la program. Ne-a fost puţin mai greu, pentru că ne-a trebuit mobilier, ne-am cumpărat calculatoare, am încheiat contractele de internet şi telefonie fixă şi a început calvarul.

munca-birou-

Aveam încălzire pe centrală, dar iarna noi muream de frig, dat fiind spaţiul atât de mare, n-am reuşit niciodată să-l încălzim foarte bine. Dar, ne îmbrăcam mai gros şi frigul trecea, cel puţin noi ne mulţumeam şi cu puţin mai mult frig şi cu mai mulţi bani în buzunar. Asta până când am început să punem în peretele fiecărui birou cât mai multe prize. Ne-am gândit că pentru cei care au cât mai multe de pus în priză le va fi la îndemână. Dar ce am vrut eu să fac? Am vrut să le creez confort şi numai asta nu am reuşit să fac. Pentru că următoarele luni au fost groaznice.

facturi multe

Fiind un om normal ca şi voi de altfel, am acasă o familie, am facturi şi acolo că doar în viaţa asta nu primeşti energie electrică, căldură şi mâncare pe gratis, aşa că nici nu vreau să îmi mai aduc aminte vremurile din complex, când veneau facturile, toţi colegii puneam bani pentru ele şi aproape toţi rămâneam fără bani în buzunar. Salariul este şi acum tot minimum pe economie, dar atunci era nebunie. Nu se putea aşa ceva. La căldură plăteam o groază iarna, la apă la fel, pentru că deh, dacă vrei totuşi să îţi vină firmă specializată şi să pună apa în sticle din alea mari la aparat, te costă ceva. Facturile de telefonie erau şi ele pe undeva la 400 de lei lunar pentru un complex micuţ, dar curentul venea câte 1800 de lei fără să stea pe gânduri.

munca-birou-i

Nu se mai putea!

Ne-am gândit să facem ceva. Am închis complexul. Şi ne-am mutat într-un apartament. Acelaşi lucru. Un apartament la parter în chirie, cu 3 camere şi-o bucătărie. Ne-am gândit că dacă facem spaţiul mai mic,o să avem şi cheltuieli mai puţine. Dar din nou, la telefonie plăteam 400 de lei, iar la curent 1400 de lei și 900 de lei gazul. Chiar nu ştiam ce să mai facem. Nu aveam cum să muncim fără curent, dar nici să plătim atât de mult nu ne mai permiteam, pentru că odată cu mutarea unui sediu într-un apartament, n-am reuşit decât să economisim chiria şi câteva sute de lei de la curent. Dar încă era mult pentru un apartament. Dacă pentru un complex plăteam 1800 de lei, cum puteam să plătesc atât pentru un apartament?

Ce secret am aflat?

Să fiţi sigur că având problema asta n-am făcut altceva decât să mă plâng la fiecare om care îmi ieşea în cale. Până când am auzit-o pe bunica mea, explodând atunci când i-am zis cât plătim noi curentul și încălzirea la apartamentul pe care îl făcusem birou.

fotolia

Bunica: – Tu ştii dragă cum a scăpat unchiul tău de consumul mare la casa aia a lui cu etaj?
Eu: – Nu mămăiţă, de unde să ştiu eu? Vorbiţi voi cu mine despre astea? Mai lasă-mă şi cu ăla că de când şi-a făcut casă nu mai bagă pe nimeni în seamă.
Bunica: -Maică, nu mai fi supărată, pune mâna pe telefon şi întreabă-l, că doar ai văzut cât îi este casa de mare, şi din câte am înţeles nu plăteşte decât vreo 200 de lei la regularizare.
Eu: Bine mămaie, lasă că îl sun.

 Ştiţi ce m-am gândit?

După ce mi-a zis bunica să îl sun, mamaia, că în oltenia aşa se zice, mama olteancă, tată ardelean, m-am obişnuit să îi spun cum îmi vine, şi m-am gândit că tot ceea ce mi-a zis dânsa a fost în van. Dar le-am povestit colegilor şi toţi au sărit cu gura, [ Sună-l]! L-am sunat! Şi totul s-a schimbat din ziua aia! Primul lucru care m-a întrebat a fost câte chestii mişto am în priză toată ziua?

Aveam 3 imprimante, 100 de mii de cabluri, 10 telefoane la încărcat zi de zi, 10 laptop-uri, 2 televizoare în camera pe care o făcusem [sală de conferinţă] şi multe alte gadget-uri care nici măcar nu ştiam la ce folosesc. Aveam câteva lămpi, lumină aprinsă în toate camerele şi încă alte echipamente pentru a ne face munca uşoară. 

Ce-a făcut unchiul meu?

Din ce mi-a povestit, a zis că şi-a făcut o reabilitate termică la casă şi acum plăteşte de 15x mai puţin factura. Am rămas mască. Din ce mi-a zis el, lucrurile par să fi fost făcute uşor, şi funcţioneză pentru că am văzut diferențele la facturi, el mi-a arătat. Mi-a recomandat să lucrez cu Compania Enermed Impex SRL Bucureşti, că el și-o făcut la ei termografie, audit energetic și are acum eliberat și acel certificat energetic pe care eu nu îl am.  Iar eu ca un om normal ce lucrează în online am început să caut, să cos şi să descos lucrurile ca să înţeleg la ce mă vor ajuta oamenii ăştia pe mine. Şi am început în primul rând să mă uit la preţuri. I-am contactat şi m-au ajutat.

Cum s-a derulat colaborarea mea cu compania Enermed Impex SRL Bucureşti?

Această companie a trimis în prima fază la apartamentul nostru specialiștii lor atestați pentru a ne face un audit energetic, pentru a discuta faţă în faţă de preţul pe care trebuie să-l plătim şi cât de mult ne va ajuta în momentul acela un audit și un certificat de energie. Cu ce am început?

Ni s-a făcut un audit energetic!

Pentru a reabilita termic apartamentul trebuia să ni se facă în prima instanţă un audit energetic. Şi ni s-a făcut. Dar pe lângă asta, pentru că şi vecinii aveau aceeaşi problemă ca şi noi, blocul era destul de nou construit, am fost de acord să se verifice toată clădirea. Pe undeva se pierdea căldură, se pierdea lumină, se pierdea şi se pierdea.. Iar noi plăteam.

Audit-Energetic

Chiar am avut noroc cu specialiştii atestaţi de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pentru că astfel ne-am putut da seama că dacă ar fi să mai lucrăm cu această companie, tot pe ei îi vom alege pentru că au fost şi vor fi un exemplu pentru multe alte firme, cu care eu nu am lucrat, dar am cunoscut oameni care s-au plâns.

La ce ajută un audit energetic?

După măsurare se va primi un raport în care se specifică ceea ce trebuia schimbat. Începând de la instalaţiile termice până la izolarea pereţilor externi şi externi a clădirii. Mi-aş dori să pot spune mai multe, dar încă sunt entuziasmată de cât de bine au lucrat şi ne-au ajutat, încât foarte multe detalii nu prea le mai am la îndemână. Se zice că atunci când o echipă bună îţi face un lucru bun, uiţi repede. Însă, dacă ar fi făcut un lucru rău, cu siguranţă le ţineam mai mult isonul. Dar ce vă pot spune în special, că odată ce s-a modernizat clădirea, am trecut de la un consum superior la un consum de 10x mai mic.

Cum s-au schimbat lucrurile la birou?

Odată ce și colocatarii sunt mulțumiți de certificatele lor energetice scoase și noi suntem. Am izolat tâmplăria, s-au schimbat ceea ce era greșit construit și lucrurile merg mult mai bine acum. Factura la curent vine până în 600 de lei, iar la gaz până în 400. Ceea ce este un lucru mai mult decât extraordinar. Am scăpat de câteva griji și acum nu mai suntem constrânși să facem economie, să nu ne mai lăsăm laptop-urile aprinse sau telefoanele în priză. Suntem mulțumiți de ceea ce ni s-a făcut! Colegii sunt fericiți, eu sunt fericită așa că recomand cu căldură aceste servicii!

colegi-birou-job

De ce vă recomand să lucrați cu  Compania Enermed Impex SRL Bucureşti?

E simplu! Sunt specialiști. Știu ce ai nevoie și îți pot elibera un certificat energetic chiar și de la distanță. Bineînțeles trebuie să trimiteți majoritatea detaliilor, în cazul în care nu sunteți din București. De exemplu: Aveți nevoie de un plan de cadastru, indiferent că-i casă, apartament sau clădire.

O adresă. Și aceasta să fie corectă pentru că doar așa se eliberează certificatul energetic. Trebuie să oferiți detalii despre pereții exteriori, planseul inferior, planseul superior, ce tip de tâmplărie este la exterior, anul în care s-a făcut clădirea, apartamentul, casa, și care este destinația certificatului energetic, adică pentru ce vă trebuie, pentru vânzare, pentru cumpărare, închiriere sau pur și simplu recepție terminare lucrări la casă!

În portofoliul acestei companii se află certificate și audituri energetice începând de la :

  • apartamente, locuinte unifamiliale (case) pentru vanzare, inchiriere, receptie sau programul prima casa;
  • hoteluri, si moteluri;
  • hale industriale;
  • scoli, licee, gradinite;
  • diverse blocuri de locuinte;
  • spatii de birouri;
  • spatii comerciale;
  • sala polivalenta;
  • diferite case pasive energetic;
  • farmacii si spitale.

Aveți nevoie de o termografie in constructii?

Ei bine, ei se pricep și la asta. Oferă servicii de termografie sau termoviziune în construcții la cerere. Cât costă? Prețurile variază în funcție de ceea ce cere beneficiarul, ce tip de clădire, ce suprafață are clădirea, cât și numărul de imagini pe care le cere. Ce afli dacă faci o termografie? Doar prin termografie afli unde sunt zonele în care se pierde energia. Știu și eu că unele clădiri sunt atât de vechi, așa că se merită.  De exemplu despre ce imagini este vorba? În imaginile de mai jos puteți să faceți diferența între un bloc nereabilitat energetic și un bloc realibitat energetic. Cum funcționează?

Bloc nereabilitat 

bloc-nereabilitat bloc-nereabilitat-termografie

Se poate vedea cu ochiul liber unde sunt zonele în care se pierde distribuția temperaturilor pe suprafețele analizate, și ca și o idee, această termografie nu înseamnă audit energetic și nici certificat energetic, e cu totul și cu totul o altă diferență, pentru că aceste imagini sunt filmate cu o cameră de termoviziune care înregistrează radiațiile infraroșii. Înregistrările sunt convertite apoi în imagini și în funcție de gama culorii se poate vedea diferențele de temperaturi de la presupusa clădire. În cazul de față se poate vedea cu ochiul liber și următoarele imagini. Cum arată un bloc reabilitat?

Bloc reabilitat

bloc-reabilitat bloc-reabilitat-termografie

Odată reabilitat se pot vedea schimbările. Energia nu se mai pierde astfel și consumurile devin încet încet cu mult mai mici. Pentru că odată cu o termografie veți găsi și soluțiile la problemele voastre.

Unde veți putea găsi compania cu care eu am lucrat?

 După cum am mai zis, compania se numește Enermed Impex SRL Bucureşti și poate fi găsită pentru mai multe informații pe website-ul lor www.avizez.ro!

Cum ne simțim după o astfel de experiență?

Atât de bine că acum am cerut un certificat energetic pentru apartamentul meu personal. Doresc să-l vând de ceva timp și cum legea mă obligă să am și un astfel de certificat, obligatoriu, tot la ei o să mi-l fac. Prețul unui certificat energetic e împărțit în funcție de imobil, astfel oferta lor este așa:

  • apartament 1 camera (garsoniera): 130 lei;
  • apartament 2 camere: 150 lei;
  • apartament 3 camere: 160 lei;
  • apartament 4 camere: 170 lei;
  • apartament 5 camere: 180 lei;
  • casa/vila, spatii comerciale sau alte destinatii: negociabil in functie de suprafata si complexitate.

bani

Cu ce mă ajută acest certificat energetic?

Mă ajută să-mi dau seama în ce categorie de energie mi se află apartamentul. Probabil știți și voi cum arată, că mulți dintre voi trebuie să-l aveți, pe mine mă va ajuta să demonstrez că apartamentul meu are un consum mic. Pentru că în funcție de ce performanță energetică are, pot să îmi dau seama în ce clasă se află. Se pornește de la clasa A (care din toate punctele de vedere este o categorie cu cel mai scăzut consum de energie) adică un consum de pana in 125 de kWh/m2/an până la clasa G ( aceasta fiind ultima ramură, că are cel mai mare consum de energie) adică să vă gândiți la un consum de peste 820 kWh/m2/an!

pret-certificat-energetic-avizez-proba-superblog

Cum puteți să procedați și voi ca să vi se elibereze unul?

Îi contactați pe specialiștii atestați de la Avizez.ro, stabiliți ora în care se poate vedea clădirea, pentru a se face măsurătorile necesare, se comunică prețul certificatului, pentru că da, ei sunt oameni cinstiți și ei fac meseria asta de drag, vă elaborează certificatul de performanță energetică, apoi se face plata și vi se eliberează, îl puteți primi la un cost de 10 lei în București și 20 lei în Ilfov, dar dacă doriți îl puteți ridica de la sediul lor fără niciun cost.

certificat-energetic

Cum am reușit să scap de consum energetic mare?

Ei m-au ajutat. Ei au fost cei care pot să spun așa ne-au adus cu picioarele pe pământ. Nu mai avem datorii, ne putem plăti facturile și avem căldură mai multă cu un singur calorifer. De ce? Pentru că ni s-a spus ce a trebuit schimbat și noi am făcut-o. Au dat dovadă de seriozitate și de un comportament extraordinar pe timpul efectuării acestor lucrări. Eu și colegii mei ne declarăm mulțumiți și fericiți. Mulțumim Avizez.ro, am avut noroc cu voi, și cu unchiul, care a știut unde să ne trimită! Acum viața noastră este una mai ușoară! Câtă energie consumă birourile noastre acum? Răspunsul îl știți deja și voi: Minim! Se vede schimbarea să știți.

Voi v-ați gândit să faceți o schimbare în ceea ce privește consumul din casele voastre?

Articol scris pentru SuperBlog 2015, proba cu numărul 6.

6080 Total Views 1 Views Today

Comments

comments

Author: Aniela Deby

4 comments

  1. Farcas Gelu Danut

    Si eu recomand Enermed Impex SRL pentru a obtine un certificat sau un audit energetic,
    Poate va intereseaza si faptul ca exista si un catalog online de firme din domeniul certificat energetic si audit energetic, cu date de contact, program de lucru si informatii despre preturile practicate.
    Gasiti acest catalog online la adresa http://www.certificat-energetic.net.
    Este gratuit.

    1. User Aniela Deby Post author

      Suntem foarte mulțumiți de serviciile prestate de ei. Multumim pentru părere și pe viitor indiferent daca va di vorba de o casă sau de un sediu, tot la ei vom apela. O seară frumoasă!

  2. Pingback: SuperBlog | Proba 6. Câtă energie consumă biroul tău?

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.