M-am trezit de dimineață și după ce m-am spălat pe față, mi-a venit o întrebare: Oare cum ar fi fost viața mea dacă n-aș fi avut deloc cauciuc în ea? Poate sună nebunesc, dar pe bune, eu nu glumesc. Și pe gânduri am căzut că uitați ce am perceput. Nu știu dacă e chiar bine, că fără cauciuc nu sună bine. Atât că n-aș fi avut confort, dar ar fi fost și vai de mine. Spun asta pentru că noi ca și popor suntem parcă creați să fim oameni comozi, iar dacă ceva nu ne iese bine… dăm vina pe oricine.
În viața noastră comodă suntem ajutați să știți. Și cred că mulți dintre voi nu v-ați gândit ce legătură are cauciucul cu viața voastră. Ceea ce vreau eu să spun este că nu m-am gândit deloc la cauciucul din care ne sunt făcute neapărat anvelopele la mașini și m-am gândit la acel cauciuc care ne ajută în orice împrejurare fără să contăm pe el. Ne comportăm ca și cum nu l-am vedea, ca și cum el nu există și nu înseamnă nimic pentru noi. La ce mă refer eu?
Viața mea ar fi fost nasoală dacă n-ar fi fost banda de cauciuc de la casa de marcat
Vă aduceți oare aminte de banda aia care o ia tot înainte atunci când vă puneți cumpărăturile pe ea? Sigur că o știți. Pentru că ea vă ajută practic să înaintați la casa de marcat. Oare cum ar fi fost dacă ea n-ar fi existat? Vreți să vă spun eu? Vă asigur că ar fi trebuit să mergem cu toată familia la cumpărături, ca la coadă să le pasăm din mână în mână pentru a le putea marca casiera. Știți ce nasol ar fi fost? Sau probabil că i le-am fi dat direct din coș bucată cu bucată. Din punctul ăsta de vedere cred că cumpărăturile ar fi fost groaznice. Voi ce credeți? Sigur că banca aceea de cauciuc e o idee bună. Atâta timp cât eu îmi fac cumpărăturile rapid și merg repede la casa de marcat mă declar o femeie fericită. Că până la urmă ce contează cel mai mult? Scopul! Iar în acest context banda aceea de cauciuc este cea care petrece toată acțiunea.
Viața mea ar fi fost groaznică fara banda de cauciuc de la aparatul de fitness
Îmi imaginez cum ar fi fost în loc de cauciucul pe care alerg zi de zi să fi fost pietre. Doamne ferește. Aș fi ieșit de la sală cu picioarele butuci. De asta consider că fără un covor din cauciuc ca cel de la aparatul fitness, n-aș fi făcut nimic la sală. Să recunoaștem, fără acea bandă n-am mai fi alergat. N-am mai fi avut condiție fizică, n-am mai fi fost fericiți și n-am mai fi zâmbit. Data viitoare când mergeți la sală, să luați să pupați banda, că eu una așa am făcut. Abia de aici încolo mi-am dat seama cu adevărat cât de mult înseamnă pentru mine, pentru că datorită acelui cauciuc drăgălaș eu nu mai sunt obeză.
Viața mea ar fi fost amară fără ajutorul din fabrica de distribuție în care se face cafeaua
V-ați gândit vreodată ce s-ar întâmpla să vă treziți fără cafea? Eu m-am gândit. Având în vedere și judecând după știința umană care s-a putut inventa, vreau să vă spun că în centrele de distribuție atât că ține de cafea, ceai, suc sau siropuri, se folosesc niște benzi transportoare care ajută de exemplu ca boabele de cafea să treacă dintr-un proces în altul. Ce s-ar fi întâmplat dacă această bandă n-ar fi fost? Aș fi băut cafea cu porția. Pentru că în primul rând productivitatea ar fi fost una de 50x mai mică și ar fi trebuit ca la o fabrică de cafea să fie cât mai mult personal. Cafeaua ar fi trecut din mână în mână iar procesul de deadline s-ar fi consumat de mult… astfel fără cafea aș fi avut o viață amară.
Viața mea n-ar fi avut sens fără îngredientele din care se face pâinea
Mi s-a întâmplat de două ori în viață până acum să plec în străinătate. Și ce să vedeți? Cel mai mare dor îl duceam după pâinea de acasă. M-am gândit și mi-am imaginat că dacă n-ar fi fost acele plăci tehnice cauciuc care să susțină grâul pe timpul transportului către sursa de producere a pâinii, aș fi mâncat doar mâncarea. Și nu m-aș fi săturat. Așa că aș fi mâncat porție dublă. Dar, să știți că aduc în fața acestui sistem toată cuvintele de laudă și mă bucur că s-au inventat benzile transportoare! Merită! Pentru că avem ce mânca.. Altfel lumea n-ar mai fi știut care este gustul pâinii din comerț, și ar fi fost constrânși să și-o facă acasă.
Viața mea ar fi fost ca pe timpul lui Ceaușescu când mâncarea era cu porția…
Cu siguranță că vă aduceți aminte de poveștile bunicilor, părinților voștri atunci când vă ziceau că pe vremea lui Pazvante mâncarea se dădea cu porția. Chiar dacă aveai bani pâinea nu ți se dădea mai multă decât dacă aveai pile… Oare cum ar fi fost în 2015 fără cauciuc? Fără acel cauciuc care transportă chiflele, pâinile, la cuptorul în care se coc sau la stația de ambalare? Viața mea fără acest cauciuc ajutător ar fi fost sărăcăcioasă. N-aș mai fi avut mâncare bună din care să îmi satisfac fălcile și papilele gustative, n-aș mai fi avut nimic. Ce aș fi fost? Un om slab! Un om care nu ar fi știut să aprecieze cât de mult ne-am modernizat în secolul 21. Iar viața omului ar fi însemnat doar lapte, ouă și brânzeturi de la țară. Dar mă simt mândră că avem astfel de benzi transportoare alimentare în viața noastră, care pot să ne facă viața mai ușoară.
Cum ar fi fost viața mea dacă coletele nu ar fi ajuns întregi la destinație
Parcă m-aș vedea deja cum aș fi fost. Plină de draci că acele lucruri pe care eu le-am trimis persoanelor dragi n-au putut să ajungă întregi nici măcar în perioada Crăciunului. Dar pentru asta aș fi fost în stare să plâng de nervi. Să plâng că nu pot trimite nimic, să plâng pentru că în viața fiecăruia există oameni care așteaptă o mică atenție, să plâng că lucrurile frumoase trimise de ei nu ar putea să ajungă la mine. Dar lumea noastră este încă în picioare și mă bucur că există chestiile alea mișto din cauciuc care le protejează și cei dragi primesc acasă lucrurile intacte.
Viața mea ar fi fost un dezastru și un haos total
Deși, îmi este greu să îmi imaginez, mi-ar fi foarte greu. N-aș putea să admit să nu am pâine proaspătă dimineața, să nu am ziarul pe masa din bucătărie, să nu am cafeluța caldă, să nu am mâncare, să nu am bandă la sala de sport, să nu am fructe în coșul de pe masă, să nu am coletele întregi, să nu am laptele la timp în supermarket și înainte de toată să nu am viață. Dacă aș fi avut chiar și astfel de probleme în viața mea, cred că aș fi fost un om mort. Dacă nu s-ar fi inventat cauciucul oare ce aș fi făcut? Ar fi trebuit să rabd și mă adaptez, dar mi se pare chiar un efort fizic și psihic destul de mare. Pentru că în zilele noastre ar fi destul de greu să facem totul manual. Și da, tot ce avem acum ar fi fost istorie dacă s-ar fi zis ieri că acel cauciuc magic nu se mai produce.
Ce cer eu?
Puțină atenție. Vreau să începem să apreciem benzile transportoare la adevărata lor valoare. Să ne bucurăm de știință împreună dar să știm și istoria din spatele ei. Pentru că altfel nu are rost să trăim. Cum să trăim fără să știm ce poveste are un obiect în spatele lui? Un obiect ce ajută deja de sute de ani fără ca noi să-i dăm atenție. Și am văzut că majoritatea dintre voi atunci când auziți de cauciuc, mintea vă fuge repede la cauciucurile de la mașină. Da, și ele sunt o invenție extraordinară dacă ne gândim că toată mașină se menține datorită lor, dar eu vreau să punem mai multă atenție pe cauciucul care ne ajută să avem o viață mai liniștită.
Cine a descoperit cauciucul și ce este el?
Cauciucul este un termen general care definește polimeri elastici din gumă. Poate fi atât natural cât și cauciuc sintetic care se obține din izopren. În 1744 Charles Marie de La Condamine a descoperit arbolele de cauciuc și proprietățile acestuia, apoi Gustave Bouchardat în 1880 a creat o formă de cauciuc producând un polimer de izopren într-un laborator. Și pentru că a avut atât de mult succes, odată cu el au crescut și cererile. Pe urmă un om de știință rus, Serghei Vasilievici Lebedev a creat primul polimer de cauciuc sintetizat din butadienă în 1910. Iar această formă de cauciuc a fost oferită ca bază pentru prima producție comercială la scară largă, care a ținut loc ca deficit de cauciuc natural în timpul războiului.
Ce este o bandă transportoare din cauciuc și cum se folosește?
O bandă transportoare face parte dintr-un sistem transportor cu bandă. Un sistem cu bandă este unul dintre cele mai bune tipuri de transport folosite. Ele se folosesc în mod obișnuit pentru manipulare marfă, comerț cu amănuntul, și se consideră un sistem de economisire a forței de muncă. În combinație cu un sistem de manipulare controlat de un computer, comerțul cu amănuntul devine mai eficient ( aici mă refer la benzile transportoare din supermarket-uri), permite volume mari și se folosește atât la ridicarea cât și trimiterea produselor din fabricație ( aici mă refer la așezare și ambalare pentru a pleca), ajută ca transportul să se facă mai rapid de exemplu de la intrarea în magazin găsești o scară rulantă cu bandă transportoare care te duce direct la etajul următor, ca în Mall.
Benzile transportoare se folosesc pentru mutare și producții de îngrediente, containere, butoaie dar, se folosesc și în industria chimică, industria alimentară, industria farmaceutică, industria de ceramică și industria de imprimare. Iar acest lucru este posibil datorită numeroaselor tipuri de benzi transportoare create. Create pentru fiecare industrie în funcție de nevoile ei. Benzile transportoare au fost folosite încă din secolul al 19-lea. În 1892, Thomas Robins a început o serie de invenții care au condus la dezvoltarea unei benzi transportoare utilizate pentru transportul de cărbune, minereuri și alte produse.
Benzile transportoare se folosesc foarte mult și în deplasare așa cum am specificat mai sus, în zona de ski dacă v-ați uitat vreodată, este o bandă transportoare pentru a transporta skiorii sus pe munte. Benzile transportoare se folosesc chiar și pentru marfa din vagoane! O bandă transportoare este construită din materiale precum polimeri și țesături diferite. Iar în ultimii ani au aplicat și standarde de siguranță foarte bine create pentru a nu fi deloc costisitoare și periculoare ca și alte mașinării. De exemplu dacă se întâmplă ceva cu banda transportoare, sistemul are mecanisme de declanșare pentru a permite lucrătorilor să oprească transportorul.
Câte tipuri de benzi transportoare din cauciuc există?
Există multe. Pentru fiecare bussines din această lume există câte o mașinărie care se numește bandă transportoare. Ce sunt ele? Sunt un fel de benzi rulante care au ajutat ca productivitatea să crească la cote maxime! Astăzi există diferite benzi transportoare care au fost create pentru diferite tipuri de materiale precum cele de mai jos și se pot găsi la Elastimpex Romania care le produce de peste 20 de ani. Iar acestea se numesc în funcție de modul în care se utilizează:
Doamne-ți mulțam’ că de peste 20 de ani Elastimpex Romania le produce
Dacă benzile nu ar fi fost… nimic din ce am reușit astăzi să facem, noi nu am fi făcut. Chiar dacă nu vi se va părea impresionant, lumea fără cauciuc ar fi fără suflare, aceste benzi fac multe lucruri în locul nostru. Datorită lor avem pâine proaspătă în fiecare zi, bandă rulantă la job, ziarele aduse acasă la timp, cadourile trimise de către cei dragi intacte și nu înainte de toate, datorită lor avem șansa să ne cumpărăm tot ceea ce ne dorim.
Articol scris pentru SuperBlog2015 proba cu numărul 9!
OMG! Dumnezeule. Tu clar ai dreptate. Ma crezi ca nu mi-a fugit niciodata gandul la asta? Foarte tare. Din cand in cand mai aflu si informatii noi.
Pingback: SuperBlog | Proba 9. Cum ar fi lumea dacă n-ar exista cauciucul?