Ce numesc eu o carte preferată

Comment

Corason

N-am aflat încă care este cartea mea preferată. Se pare că eu nu am una. Nu mă pot alătura unui grup şi în semn de încurajare să spun [ citeşte-l pe Eminescu] el este cel mai bun autor din toate cărţile şi el are la el cartea cărţilor atât de valoroasă pentru cei care vor să ştie ce citeşti, când citeşti şi cum o faci. De unde îţi procuri cărţile, ce faci apoi cu ele? Le laşi să se umple de praf? Aşa este acest club, al cititorilor dornici de împrumutat cărţi de la colegi, chiar dacă cartea în sine costă doar şi poate cinci lei.

carte carti

Dacă totuşi nu am reuşit să îndrăgesc o carte încât să o numesc preferată, am vrut să vă zic că nu este chiar aşa. În copilăria mea îmi aduc aminte când citisem o carte pe care mulţi şi-o doreau dar nu ştiau unde se găseşte. La bibliotecă era de mult împrumutată, iar pe vremea aia cu chioşcurile de ziare, reviste, cărţi, atlas-uri, nu prea mergea treaba. Aşa că oamenii nu aveau de unde investi atât de mult, încât să facă rost de o carte pe care nici acum în 2015 nu o prea găsesc online. Cartea pe care pot să spun aşa că o iubesc este Singur pe lume de Hector Malot, o carte pe care nu o poţi descrie, atât de mult te maturizează şi te face să te gândeşti cât de bine e că ai părinţi şi nu trebuie să fii tu cel vândut pentru un trai mai bun. Dar nu trebuie să citiţi voi ceea ce îmi place mie, pentru că puteţi încerca un alt gen, de exemplu: stiinte umaniste.

Aceasta ar fi o carte pe care eu aş numi-o preferată, dar e o carte ce acum nu se mai caută. Aşa că ce rost mai are? Acum se citeşte Gaudeamus, Femei fără bărbaţi, O lume secretă, Invizibil, Cuvinte Vii de Arsenie Boca.. şi multe alte cărţi cu titluri renumite sau puţin mai renumite. Contează că încă se citeşte în fond şi altceva decât mesajele de pe mobil. Da, îmi doresc să văd în troleu oameni stând cu o carte în mână. Înainte dacă mergeam cu trenul vedeam imediat în compartiment oameni ce stăteau lungiţi pe fotolii cu cărţile pe genunchi şi cu ochelarii pe nas să vadă ce scrie mai exact acolo. Acum, chiar şi vârstnicii au smartphone, nu că ar fi problemă, dar noi am evoluat mai mult în rău decât în bine. Nu mai ştim să alegem ce vrem şi credem că o carte mai bună este cea care nu trebuie ţinută în mână şi cea care se poate citi în paragrafe mici de pe facebook. Sau mai bine zis, citim recenzia şi zicem că am citit toată cartea.

Sper să nu fie aşa. Mi-ar place să văd tot mai des în grupul nostru de cărţi oameni care nu au cărţi preferate, dar citesc des. Şi oricum asta se vede. Odată ce citeşti o carte, două cărţi, trei cărţi, vocabularul ţi se schimbă. Asta face cartea :) Şi dacă sunteţi interesaţi de cărţi aşa cum sunt eu, vă dau un pont, vedeţi că găsiţi cărţi la reducere pe Iuppy.ro! Reduceri faine chiar.

1855 Total Views 1 Views Today

Comments

comments

Author: Aniela Deby

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.